tonkin.dk

Prag er kultur, arkitektur og gode ølhuse.

Den bøhmiske prinsesse Libuse opførte et slot i år 700, hvor Hrad ligger i dag. Hun fik slottes dørkarme bygget så lave, at mægtige mænd måtte bøje sig når de trådte ind - så de kunne lære ydmyghed! På tjekkisk hedder en dørkarm Práh, heraf kommer navnet som hun gav slotter og senere byen.


Prag er en arkitektonisk perle, og har været heldig at gå næsten uskadt igennem, det utal af krige der har hærget mellem Europa.


Prag har en blodig historie, bla. var der tradition for politiske vinduesstyrt, det sidste fandt sted i 1948, der fandt man udenrigsminister Jan Masaryk død under sit badeværelsesvindue bag det store Cernin-palads.


Spøgelseshistorier er der mange af i Prag, ikke færre end 385 dokumenterede spøgelser risikerer man at møde i Prag. Der findes endda en statue af den ulykkelige rider, bag rådhuset.

tonkin.dk

tonkin.dk

Hver bydel har deres særkende.


Josefov den jødiske bydel har mange flotte huse med finurlige udsmykninger - dog er bydelen paradoksalt nok mest et museum. Det gamle rådhus, 6 synagoger og kirkegården er stort set eneste synlige spor af jøder, før anden verdenskrig var der 48000 jøder i Prag - kun 2000 overlevede opholdet i koncentrationslejrene.


Malá Strana (lille siden) er med dens historiske tilknytning til borgen, de små gader og trapper, nok Prags mest romantiske bydel.


Staré Mésto er den mest middelalder aktige bydel, med små passager, arkader, smøger, baggårde og porte mellem små gader. Her chancen for at møde det upolerede Prag.


Nové Mésto er store bygningværker: Václavské námestí, nationalteateret, banegården, statsoperaen.

tonkin.dk

tonkin.dk

Sightseeing.

Der findes et stort udbud af rundvisninger i Prag, det kan f.eks. være en by vandringer eller en køre tur i veteranbil. Fælles er at man ser byen og historien fra en anden vinkel.

Bla. findes der en tur hvor man følger sporet fra fløjsrevolutionen i 1989.


Det astronomiske ur (Orloj) samler hver time mange turister. Uret blev færdig gjort i 1490 af Mester Hanus fra Rúze, og det fortælles at han efterfølgende på byrådets ordre, fik øjnene stukket ud så han var forhindret i at skabe et endnu flottere mesterværk. Den øverste skive viser tiden, solens og månens samt planeternes gang. Den nederste del viser dag og måned. Og en gang i timen starter et mekanisk dukke spil.

Ps. det er dyrt at spise og drikke her.


Spøgelseshistorie:

Den ulykkelige rider dræbte sin forlovede som han troede var utro, som straf må han strejfe rundt indtil en uskyldig pige tilgiver ham.

tonkin.dk

tonkin.dk

Týn kirken er klemt inde mellem flere bygninger, så den ligger i anden række, alligevel dominerer de to tårne torvet. kirken er påbegyndt det 14 årh. og færdig gjort 1511. Kirkens indgang ligger bag en port ud mod torvet (Staroméstské námésti)

Det er her Astronomen Thycho Brahe ligger begravet til højre for alteret, traditionen tilsiger danskere at komme med røde og hvide blomster.


Spøgelseshistorie:

I gården bag Tyn kirken, vandre den unge ulykkelige tyrkiske købmand rundt, efter han dræbte sin forlovede.


Krudttårnet (prasná brána) er oprindeligt en del af bymuren, men mistede sin betydning efter opførelsen af bydelen Nove Mésto.

Krudttårnet ligger ved borgerhuset (Obercni Dúm) på Nam. Republiky.

Borgerhuset er en enestående bygning i Jugendstil, der indeholder koncertsal, restaurant, vinkælder og diskotek.

Det er i øvrigt her fra, at staten Tjekkoslovakiet blev udråbt som selvstændig stat, umiddelbart efter 1 verdenskrig i 1918.

Ps. det er dyrt at spise og drikke her.

tonkin.dk

tonkin.dk

Karlsbroen (Karlúv Most) er med sine 30 helgenstaturer og 2 brotårne, et fascinerende udflugtsmål. Den nuværende stenbro blev igangsat af kong Karl 4. under ledelse af arkitekt Petr Parlér. Grundstenen blev lagt i året 1357 9 juli kl. 5.31 som kan omskrives til talkombinationen 135797531 der ifølge astrologien er lykkebringende fordi den kan læses både forfra og bagfra. Overtro er der stadig meget af i forbindelse med karlsbroen, kig blot på den blankpolerede plet på Nepomuk, eller se efter folk der lader hånden gå hen over korset der er nedfældet ca. midt på broens nordlige stengelænder.


De ældste statuer er fra begyndelsen af det 18 årh. og de nyeste ca. fra 1850. dog er det kopier, originalerne befinder sig i kirker eller skulptursamlinger.

Johannes af Nepomuk er en af de vigtigste katolske helgener i Tjekkiet, han blev på ordre fra Václav 4 kastet i floden fra det punkt hvor korset er nedfældet på stengelænderet, der hvor han ramte vandet vidste der sig en stjerne, og derfor blev han alle broers helgen.


Spøgelseshistorie:

På Zlatá ui kan man møde et glødende skelet, der engang plyndrede folks hjem i ly af en storbrand.

tonkin.dk

tonkin.dk

Når man kommer over karlsbroen mod vest passeres kanalen Certovka (djævlebækken) der er udgravet for at skaffe vand til en række vandmøller. Kampa-øen mellem kanalen og floden er en hyggelig lille bydel hvor husene er bygget helt ud til kanalen, deraf tilnavnet Prags Venedig


Spøgelseshistorie:


Forsømmelige og dovne mennesker risikerer at møde borgmester Jirik Svenkhamr, der i 1386 ikke passede ordentlig på byens segl og blev henrettet. Han er let at kende fra andre nattevandrere - han bærer sit hoved under armen.


tonkin.dk

tonkin.dk

Der er flere gamle gader og trapper der fører til borgen.


Zámecké schody (slotstrappen) kan du komme til fra karlsbroen via Malostranské námésti


Staré zámecké schody (den gamle slotstrappe) kan nåes fra metro stationen Malostranska


Prags borg her set fra "første borggård" er formodentlig det første man lægger mærke til når man kommer til Prag.

Sv. Vita-katadralen tårne der er centrum for borg området troner sig over tagene. Her er bla. helgenen Jan Neponuk's sølvkiste fra 1736 der siges at veje over et ton.

tonkin.dk

tonkin.dk

Seværdigheder er der

mange af på borg området, bla. er der:


Det underholdne vagt skifte der foregår i første borggård -


Václav-kapellet dekoreret med 1300 halv ædelstene -


Vladislav-salen, 63m lang 18m bred og 13m høj -


Strahov-klostret. stammer i nuværende form fra 17 årh. og rummer flere seværdigheder:

Maria Himmelfarts-kirken.

Den Teologiske Sal.

Den Filosofiske Sal.

Kunstsamling.

Museum for Tjekkisk Litteratur.

Og ikke mindst kloster bryggeriet,

Klásterní pivovar

tonkin.dk

tonkin.dk

Biblioteket består af den filosofiske sal og den teologiske sal. Billedet er fra gangen mellem salene. Dette er et af Europas flotteste biblioteker.


Den teologiske sal blev udsmykket med kalkmalerier i 1723-27. I salen opbevares en række skrifter fra det 10-17 årh.


Den filosofiske sal er pt. (2010) under restaurering.


Den filosofiske sal blev dekoreret i 1794 og udsmykket med et fantastisk loftsmaleri, bogskabene der går helt til loftet indeholder 30,000 bøger skrevet af græske og romerske forfattere

tonkin.dk

Ide til udflugter / ture


Tur med veteranbil rundt i byen kan være hyggelig, og afhænger af chaufføren høre man lidt om byen.


Guidet tur hvor man følger sporet fra fløjsrevolutionen i 1989.


Den lille fæstning ved Terezin eller på tysk Theresienstadt, ligger 70 km nord for Prag, den er opført i slutningen af 18 årh. af den østrigske kejser Josef 2 der opkaldte den efter sin mor Maria Theresia. Fæstningen skulle bruges som beskyttelse mod preussen. Terezin består af to dele, en by på den vestlige side af floden, og fæstningen på den østlige side.

Vi kender i dag desværre nok mest fæstningen fra 2 verdenskrig. i 1940 overtog Gestapo den lille fæstning, og indrettede et fængsel. Omkring 32,000 fanger passerede igennem fængslet, 2500 blev dræbt eller døde af sygdom. Året efter overtog tyskerne selve byen som koncentrationslejer. Theresientstadt var ikke en udryddelseslejer men kun en mellemstation på vej til Auschwitz. Omkring 150,000 passerede gennem byen, her af døde 32,000 mennesker. 1943 blev der deporteret 466 danske jøder til Theresienstadt.

En guidet tur er at anbefale, det er en hård tur! men sundt for ens egen menneskesyn.


Til toppen af siden

Copyright © 2010-02 tonkin.dk
michael kors outlet sac louis vuitton louis vuitton outlet lebron 12 louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet legend blue 11s louis vuitton outlet Louis Vuitton Outlet jordan 3 sport blue lebron 12 sport blue 6s coach outlet online louis vuitton outlet jordan 3 sport blue louis vuitton outlet louis vuitton outlet beats by dre cheap michael kors outlet louis vuitton outlet sport blue 3s Cheap Oakley Sunglasses lebron 12 louis vuitton outlet sport blue 3s jordan retro 11 foamposites black suede louis vuitton outlet Louis Vuitton Outlet michael kors outlet Louis Vuitton Outlet sport blue 6s michael kors outlet kate spade diaper bag louis vuitton outlet cheap air jordan shoes louis vuitton outlet cheap jordans